Snopi de rachita verde

Pregatirea materiei prime si procesul de impletire

Atelierul unde se pregatesc zeci de modele de cosuri, de decoratiuni si mobiler.

Vreau sa va impartasim cateva din tainele meseriei. Materia prima folosita este rachita de nuiele, provenita din culturi de rachita infiintate de specialisti in domeniul cultivarii rachitei.Rachita are o elasticitate si o rezistenta buna dar si o greutate redusa , astfel devine o materie prima potrivita pentru realizarea manuala a unor obiecte folositoare si decorative.Obiectele de rachita imbina utilul cu frumosul , si pedeasupra si cu ecologicul...Rachita este fibra vegetala si este biodegradabila. 
    Rachita adusa de pe plantatii , se depozitata pe platform in aer liber sau in spatii acoperite, bine aerisite, pentru a impiedica mucegairea si putrezirea acesteia. Depozitarea in aer liber se face prin asezarea snopilor in glugi, pe platforme de lemn sau beton.Rachita se sorteaza pe dimensiuni si grosimi in asa fel incat sa corespunda solicitarii produselor ce se vor realize din aceasta.Prin fierbere rachita va putea fi decojita si transformata in rachita cojita.Fierberea se realizeaza in cazane special amenajate in acest scop (5-8 ore), folosind drept combustibil lemnurile si deseurile de rachita.Cojirea manuala se efectueaza cu ajutorul unor obiecte simple din lemn sau fier, numite cojitori, cleste sau curatator, ale caror principii se bazeaza pe zdrobirea cojii rachitei, dupa care cojirea se face mai usor.

  Cojirea mecanica se realizeaza cu ajutorul masinilor de cojit actionate electric printr-un motor. Productivitatea muncii este mai mare de cat la cojirea manuala.

Dupa cojire rachita trebuie uscata complet pentru a nu se pata si pierde din calitate. Snopii de rachita cojita se pastreaza la adapost feriti de umezeala in soproane sau magazii bine acoperite si aerisite.

f.) SPINTECAREA SI RINDELUIREA

Aceste operatii conduc la formarea sinei mult utilizata in productia de impletituri. Spintecarea se realizeaza manual sau mechanic, dupa care cu ajutorul angrenajului de rindeluit se elimina partea interioara a sectiunii (maduva) rezultand sina.

2.IMPLETITUL

Este principal operatie din intregul process tehnologic si cuprinde urmatoarele faze d lucru:

-selectionarea materialului pentru fund, lateral si maner

- umezirea mladitelor

- formarea partii inferioare a cosului: fundul

- impletirea partilor laterale

- formarea si impletirea manerului

Pentru celelalte produse impletite operatiile sun specific fiecarei grupe in parte, fiind un complex de faze de lucru.

Toate aceste operatii se fac numai MANUAL. Arta impletitului este dovedita prin diversitatea produselor, calitatea executiei si gradul de complexitate atins. Mestesugul impletitului se castiga in timp prin exersare continua, indrumare si initiative proprie, necesitand ani d munca, truda si pasiune pana la obtinerea de rezultate bune si productivitate corespunzatoare.

3.FINISAJUL

Cuprinde urmatoarele operatii:

-spalarea

-sulfatarea

-bronzarea

-uscarea

-lacuirea sau vopsirea (la solicitare)

-depozitarea

Spalarea impletiturilor se executa in bazine prin frecarea cu o perie din sorg, par sau alt material, inlatuandu-se coloratiile, grasimile sau alte substante.

Prin sulfatare se realizeaza uniformizarea culorii si se previne mucegairea.

Bronzarea se face prin expunere la soare, prin stivuirea sau intinderea pe sarme a produselor. In acest fel se sublineaza aspectul estetic al fondului prin evidentierea texturii precum si prin imitarea culorii de brun auriu.

Dupa uscarea si bronzarea produselor se poate face o lacuire sau vopsire la solicitare.

Depozitarea se face in spatii bine aerisite prin stivuire in asa fel incat sa permita circulatia aerului prevenind in asa fel mucegairea produselor.

4.AMBALAREA SI LIVRAREA

Ambalarea se face conform prevederilor din contracte. Produsele de regula se leaga cu sfoara in lagaturi de 2 pana la 10 bucati, cu sau fara ambalaj (hartie sau carton). Livrarea prin coletarie, iar la export vagonabil sau cu mijloace auto.

5.CONTROLUL CALITATII

Se face pe intreg fluxul procesului de fabricatie precum si dupa realizarea produsului finit inainte de livrare. Nu numai calitatea la livrare ci si fiabilitatea impletiturilor reprezinta indicatorul de baza a valorii muncii depuse in atelierele noastre, uramrindu-se in acest fel comportarea acestora in timpul folosirii lor precum si mentinerea aspectuilui placut un timp cat mai indelungat.